Koelvermogen (BTU) berekenen

Het koelvermogen BTU berekenen

Het koelvermogen (BTU) berekenen geeft aan hoeveel een airco nodig heeft. Bereken wat nodig is om uw ruimte te koelen. Het koelvermogen van een airco wordt uitgedrukte in het aantal BTU dat de airco nodig heeft. Een hoger aantal BTU betekent dat de airco een grotere ruimte kan koelen. Een slaapkamer met goede isolatie en enkele kleine ramen in het souterrain heeft een andere airco nodig dan een kantoorruimte met grote ramen op het zuiden en gemiddeld 30 mensen aanwezig. Hoeveel koelvermogen de airco nodig heeft wordt dan ook door veel factoren beïnvloedt.

Koelvermogen (BTU) berekenen

BTU Berekenen

Hoe bereken je het koelvermogen?

Het koelvermogen wordt weergegeven in de hoeveelheid BTU (Britisch Thermal Unit). Gemiddeld hebben we in Nederland 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig voor iedere kubieke meter. Dat is gelijk aan ongeveer 100 tot 135 BTU per m3. Er zijn twee dingen die je moet weten om te berekenen hoeveel BTU u nodig hebt voor het koelen van jou ruimte: de inhoud van de ruimte en hoe goed de isolatie van de ruimte is.

De isolatie bepaald vervolgens de factor waarmee je de inhoud verveelvoudigd. Hoe slechter de isolatie, hoe meer warmte er binnenkomt en hoe meer koelvermogen de airco nodig heeft. Voor een ruimte met goede isolatie vermenigvuldig je met factor 30, een ruimte met matige isolatie met factor 40 en een ruimte met slechte isolatie factor 50.

Slechte isolatie

Ruim, veel ramen, ruimte op het zuiden, een plat of schuin dak direct op de ruimte.

Matige isolatie

Beetje ruim, relatief veel glas, enkele buitenmuur aan de zonzijde, geen plat dak.

Goede isolatie

Niet erg ruim, geen plat of schuin dak, weinig ramen.

Formule voor het aantal Watt

Oppervlakte (m2) x hoogte (m) x isolatie factor

Formule voor het aantal BTU

Oppervlakte (m2) x hoogte (m) x isolatie factor / 293