Veelgestelde vragen

Krijg Antwoord Op Vragen

Wij krijgen regelmatig dezelfde vragen over airconditioning systemen of andere zaken. Wij hebben de meest gestelde vragen op een rijtje voor u gezet.

Algemene vragen

Mocht u geen antwoord kunnen vinden ondanks deze vragenlijst? Neem dan contact met ons op via de mogelijke manieren beschreven op de contact pagina.

Airco's zijn de laatste jaren veel stiller geworden. Het is fabrikanten gelukt om design, kwaliteit en een laag geluidsniveau samen te brengen in de airconditioners. De airconditioners behoren tot de stilste die verkrijgbaar zijn. Zowel de binnen- als de buitenunits zijn fluisterstil te noemen. U kunt als gebruiker in alle rust van een perfect binnenklimaat genieten terwijl uw buren er geen last van hebben.

Vaste airco’s hebben tegenwoordig meer dan één functie. Ze kunnen vaak naast verkoelen ook verwarmen, ventileren, en ruimtes ontvochtigen,  daarnaast zijn vaste airco’s stiller dan mobiele airco’s; de onderdelen die lawaai maken, zitten voornamelijk in de buitenunit.

Een split airco systeem is een vaste airconditioning systeem met een buitenunit en één of meerdere binnenunits waarmee u ruimtes kunt koelen of verwarmen. Het systeem werkt op basis van koelvloeistof dat rondgepompt wordt door leidingen tussen de binnen- en buitenunit. Het is dus eigenlijk een soort warmtepompsysteem wat kan koelen en verwarmen.

Bij een single split systeem gaat het om één binnen- en buitenunit die aan elkaar gekoppeld zijn. Daarmee kunt u één specifieke ruimte koelen. Bij een multi split systeem zijn er meerdere binnenunits aangesloten op één buitenunit. Zo kunt u dus meerdere ruimtes in huis koelen. De werking is voor het overige eigenlijk hetzelfde. Alleen kan je dus per ruimte beslissen of je de airco gaat gebruiken of niet.

Bij een multi split systeem zijn er meerdere binnenunits aangesloten op één buitenunit. Het is afhankelijk van de fabrikant. Bij LG bijvoorbeeld kunnen tot wel 8 buitenunits aangesloten worden op één buitenunit. Zo kan u dus 8 airco's in verschillende binnenruimtes plaatsen.

Overige vragen

Mocht u geen antwoord kunnen vinden ondanks deze vragenlijst? Neem dan contact met ons op via de mogelijke manieren beschreven op de contact pagina.

Ja, vaste airco's werken veel effectiever en efficiënter. Het stroomverbruik van een vaste airco ligt op minder dan 25% van dat van een mobiele airco.

Ramen en deuren dichthouden is niet strikt noodzakelijk, maar u kunt zich natuurlijk afvragen of het wenselijk is om ramen en deuren open te zetten als de airconditioner aan is, zeker als de buitentemperatuur (sterk) afwijkt van wat u binnen wil. Het energieverbruik gaat dan omhoog en het bereiken van de gewenste temperatuur zou dan langer duren.

Diverse factoren spelen een rol bij de levensduur van een vaste airco, maar de vuistregel is dat bij gemiddeld gebruik en regelmatig goed uitgevoerd onderhoud, de airco zeker 12 tot 15 jaar mee moet kunnen.

De installatietijd varieert veel omdat geen enkele installatie hetzelfde is. Wij kijken bijvoorbeeld of het huis betonen muren of daken heeft, of er veel leidingen getrokken moeten worden, zo ook of de werkzaamheden op hoogte zijn enz. Gemiddeld is voor een installatie van een airco 5 uur nodig.

Nee, u hoeft niet thuis te zijn voor een installatie, wel is het handig als er iemand is om de deur open te doen en/of misschien een bakje koffie zou kunnen maken. 

Vraag Het Ons

Heeft u geen antwoord gevonden? Stel dan ons uw vraag!